Auteur: Stefan Volders

De dynamiek in het Succesbeheer Traineeship: Iedereen wil leren en vooruit

Als Senior Consultant HRM kom ik al ruim elf jaar bij allerlei klanten over de vloer. Mijn drijfveer: De inhoud induiken, complexe vraagstukken doorgronden en klanten écht verder helpen. Diezelfde drive neem ik mee als in het Succesbeheer Traineeship. Dat is voor mij meer dan alleen kennis overdragen, het draait om mensen écht zien groeien. Van een beetje onwennig in week één tot zelfverzekerd en zelfstandig bij de eindpresentatie. En het mooie is: ze doen het allemaal zelf.

Toen ik als consultant begon, wist ik hoe belangrijk inhoudelijke kennis is. Mijn taak is vragen analyseren en oplossingen aandragen om organisaties verder te helpen. Het begeleiden van trainees geeft daar een extra dimensie aan. Ik heb de tijd om ze stap voor stap mee te nemen. Dat maakt het Succesbeheer Traineeship anders dan een reguliere cursus. Daar verschillen niveau en de motivatie van deelnemers nog wel eens. Niet iedereen is even betrokken of verantwoordelijk voor beheer. Succesbeheer trainees zijn juist enthousiast. Ze willen erin duiken, beter worden en het verschil maken in hun organisatie. Die motivatie voel je meteen in de groep.

Bouwen aan je eigen case in AFAS

Het Succesbeheer Traineeship  biedt een combinatie van AFAS-kennis, soft skills en de praktijk. De eerste weken worden de trainees met cursussen en inspiratiesessies volgestopt met kennis. Dan komt consultancy in beeld. We helpen ze de vertaalslag naar hun eigen organisatie te maken. Hierbij komen alle aspecten van de software en het beheer aan bod. We leren de AFAS Beheerders alles over het opbouwen en onderhouden van eigen dossieritems, autorisatie, workflow- en InSite beheer. Deelnemers starten met een intake en bouwen vervolgens de resterende weken aan hun eigen case en kennis. Dat begint eenvoudig: waarom doe je iets en welke velden zijn er. Dan gaan we elke keer weer een laagje dieper. Bijvoorbeeld door een workflow toe te voegen of condities en autorisatie in te stellen.

Cases die we voorbij zien komen zijn bijvoorbeeld Onboarden, Werving en selectie, Contractbeheer, Ticketsystemen of Gesprekkencyclus. Tijdens de intake kijken we naar de case en bepalen we samen welke kennis er nog ontbreekt. Bij Ticketsysteem kunnen we dan heel erg inzoomen op Workflowbeheer en Autorisatie. Bij Onboarden juist meer op Profielen, InSite Styling en HRM Documenten.

Ik begeleid AFAS Beheerders daarin, stel vragen, geef richting en helpt ze te leren denken in AFAS-termen. Wat is het doel van dit proces? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe houd je het beheersbaar? Zo leren ze niet alleen hoe iets werkt, maar vooral ook waarom je het zo inricht.

Er vallen kwartjes over de software van AFAS

De eerste weken van het consultancy-gedeelte zijn vaak intens. Er komt veel informatie op trainees af en hoeveelheid functionaliteit kan best overweldigend zijn. Autorisatie, Dossieritems, InSite styling, Documenten, Signalen, Workflows, Filtering en héel veel velden. Maar na een paar weken zie ik de kwartjes vallen. Mensen gaan verbanden leggen, krijgen overzicht. Ze weten waarom ze bepaalde keuzes maken en wat de impact daarvan is. Dat kantelpunt is prachtig om mee te maken. AFAS Beheerders die bij de intake nog onzeker zijn, laten bij de eindpresentatie vol trots hun inrichting zien. Ze hebben dan echt het gevoel: ik snap het en ik weet wat ik doe. Die ontwikkeling meemaken is elke keer weer een hoogtepunt. Daarom doe ik dit werk zo graag.

Leren denken als een echte AFAS Succesbeheerder

Een van de uitdagingen in het traject is doseren. Er kan heel veel met AFAS en sommigen willen alles tegelijk. Maar hoe meer je activeert, hoe complexer het beheer uiteindelijk is. Ik zie het als mijn rol om mensen daarin mee te nemen. Eerst de basis en dan uitbreiden. We praten dus niet alleen over technische inrichting, maar ook over keuzes maken. Een inrichting moet passen bij je organisatie en je collega’s echt verder helpen. Bovendien moet de omgeving wel goed te beheren blijven. Daar ligt de essentie: trainees moeten verder kijken dan hun case en leren denken als een AFAS Succesbeheerder.

 

Wat het traject nog leuker maakt, is de groep zelf. Trainees zijn stuk voor stuk professionals met hetzelfde doel. Ze leren van elkaars vragen, successen en fouten. In dat proces ontstaat een hechte groep, die via een eigen appgroep contact houdt en elkaar blijft helpen. Ik vind het mooi om te zien hoe die groepsdynamiek het leerproces versterkt. Iedereen brengt iets anders mee. Je groeit samen en blijft verbonden. Goed beheer leer je misschien individueel, maar je doet het nooit alleen.”

Een tip uit de praktijk: durf op je inzicht te vertrouwen

Hoewel het misschien wat tegenstrijdig lijkt, benadruk ik altijd: focus niet te veel op je case. Die is belangrijk, maar vooral als middel om te leren. Alles draait om je ontwikkeling als AFAS Beheerder. Investeer in je kennis en durf op je inzicht te vertrouwen. Als dat op z’n plek valt, volgt de rest vanzelf.

 

Meer lezen?