Groen & Eerlijk

 

Voor een betere wereld is het absoluut nodig dat we bewust omgaan met de aarde. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk duurzame bronnen en materialen te gebruiken. Daarnaast is klimaatverandering één van de grootste uitdagingen waar we met zijn allen voor staan. Het is onvermijdelijk dat we onze CO2-uitstoot verlagen. Uiteindelijk naar nul. En niet door te compenseren, maar door te innoveren.

Navigeer direct naar:

Circulaire economie en klimaatverandering

In onze tuin pal voor het Clubhuis en Theater staat een levensgroot kunstwerk: We are the world van kunstenaar Lorenzo Quinn. Je ziet een aardbol, die wordt vast gehouden door een mannen- en een vrouwenhand. Je kunt er niet alleen omheen lopen, maar er ook ín gaan. Dan voel je de bedoeling. En die is: we hebben de wereld niet, we zijn de wereld. We kunnen er invloed op uitoefenen, en de vraag is hoe we die aanwenden. Wat doe je om de wereld in balans te houden?

Het is niet voor niets dat we dit beeld zo’n prominente plaats gegeven hebben. Het staat voor wat wij essentieel vinden, namelijk dat we een leefbare gezonde aarde willen doorgeven aan onze kinderen.  Daarover las je al bij onze wereldwensen.

Minder vrachtwagens, meer groen

Als je niet oppast, rijden ze af- en aan: de vrachtwagens. Om de keuken van ons restaurant te bevoorraden, om spullen voor evenementen te brengen en om afval weer op te halen. Dát kon wel een beetje minder vonden we. Daarom maken we ons afval nu zelf klein (met een papierpers en glasverpulveraar), waardoor er méér in een vrachtwagen past, en die dus minder vaak hoeft te komen. En daarom zegt onze chefkok Tijmen tegen de leveranciers dat ze maar één keer per week mogen komen. Evenementen laten we langer duren, of combineren we zo veel mogelijk. Zodat de vrachtwagens met materialen maar één keer hoeven te komen.

Steen is funest voor het milieu en klimaat. Het warmt snel op, water kun je niet kwijt en insecten houden er niet van. Vandaar dat we een grote groene tuin met verschillende plantensoorten én een gracht voor wateropvang rondom ons pand hebben.

De komende jaren focussen we op de thema’s grondstoffen en energie. Daarover lees je hieronder meer.

Betrokkenheid bij en ontwikkeling van de samenleving

‘Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.’ Dat is dé uitspraak van Piet Mars, een van onze oprichters. En zo denken we er allemaal over Ons bedrijf staat midden in maatschappij, en we vinden het belangrijk om een stevige bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. Of dat nou in onze vestigingsplaats Leusden is, of in Ethiopië.

Dat begint bij de basis. Die is in ons bedrijf al jaren op orde. We betalen met plezier belasting (ja, echt) en ons jaarverslag staat ieder jaar al in januari online.

Liefde voor Leusden

Ons Clubhuis & Theater staat in Leusden, een centrale plek in het land, waardoor niemand echt ver hoeft te reizen om bij ons te komen. We vinden het belangrijk dat de komst van ons Clubhuis en Theater ook voor de Leusdenaren zélf prettig is. We toverden het terrein van een oude Bank Giro Centrale om in een prachtige locatie en vergrootten de verkeersveiligheid erom heen.

We zijn ooit gestart in Leusden en we voelen ons erg verbonden met deze mooie en centrale plek. En dus helpen we Leusden graag verder. Mensen die bij ons naar het theater komen, verwijzen we naar restaurants in de buurt. Verder sponsoren we bijna alle lokale sportverenigingen, en werken we veel met lokale leveranciers. Met hen maken we ook afspraken over het gebruik van zo min mogelijk plastic. Organisaties in de omgeving maken gebruik van ons Clubhuis & Theater. Bijvoorbeeld het ROC voor de diploma-uitreikingen. 

In een van onze gebouwen vangen we in nauwe samenwerking met de gemeente Oekraïense vluchtelingen op. Kinderen kunnen er naar school (en krijgen de gymles in onze sportzaal) en alle volwassenen hebben inmiddels werk. Sommigen bij ons bedrijf. Op feestdagen zoals sinterklaas en kerst sluiten onze Oekraïense gasten bij ons aan.

De komende tijd werken we aan het volgende thema:

Doelstellingen

Wij hebben aan iedere wereldwens doelstellingen gekoppeld. Dit verplicht ons om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Voorbeelden

Onze doelstellingen maken we graag transparant in wat we doen. Daarom hebben we verschillende voorbeelden wat we concreet al hebben gedaan.