De dag werd geopend door Herman Zondag, directeur Customer Experience. Herman stipte het belang, de uitdagingen en de stappen op het gebied van duurzaamheid bij AFAS aan. Daarna was het podium voor manager facilitair Wim Mars. Wim nam de zaal mee naar de bouwperiode van het Clubhuis en Theater en presenteerde een aantal van de stappen die AFAS heeft gezet om de locatie toekomstproof te houden.
Met jaarlijks ruim 100.000 gasten voor lunch en diner is chefkok Thijmen Rozenberg dagelijks bezig met een verantwoorde en duurzame manier van werken in de keuken. Hij introduceerde hij Michiel de Groot, Co-Founder van Fryslân Fungies, die de gasten inzicht gaf in het proces van het kweken van oesterzwammen op koffiedik. De oesterzwambitterballen en shoarma van oesterzwammen vonden tijdens de pauze gretig aftrek en werden meer dan goedgekeurd door de aanwezigen.
Vervolgens was het podium voor Teun Gundelach van Farm Fields. Het publiek voelde zijn passie voor de circulaire wijze van veehouderij en akkerbouw van zijn bedrijf. Omgaan met de aarde zoals de aarde bedoeld is, was zijn boodschap.
Al een aantal jaar wordt er bij AFAS schoongemaakt met alleen water. Zonder chemicaliën. Mét ozon. Hoe dat in z’n werk gaat, legde Rob Boele van Consensus uit aan de zaal. Dag tientallen plastic flacons, hallo stralend schoon kantoor!
Ontwerp niet alleen een nieuw energiesysteem, maar verander ook de manier waarop we het gebruiken. Daarmee begon Sjoerd Schotanus van Scholt Energy zijn verhaal. Hij legde vervolgens uit hoe je geld kunt verdienen aan het gebruik van energie. De kern: door op het goede moment gebruik van te maken van duurzame bronnen en die energie op te slaan.
Plastic gebruiken als grondstof. Een uitdaging die The Great Plastic Bake Off ook ziet en aangaat. Met hun mobile upcycling units zetten zij lokaal plastic om in bouwmaterialen. Gevolg? Geen dump, verbranding of verplaatsing van plastic meer maar een waardevol product waar we om staan te springen.
Niet alleen duurzaamheid heeft een prominente plek op de agenda bij AFAS. Directeur HR & CSR Britt Breure nam de gasten mee in het bredere perspectief van Corporate Social Responsibility. Hoe daar over nagedacht wordt, maar vooral hoe er in de praktijk aan gewerkt wordt. Niet door er één persoon voor verantwoordelijk te stellen, maar door een cultuur te creëren waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt om op een verantwoorde manier met de aarde en anderen om te gaan.
Het programma werd afgesloten door Tobias Nierop, Johan Cruijff in 14 de musical, en regisseur Tom de Ket. Op Cruijffiaanse wijze maakten zij het onderwerp simpel en eenvoudig. Want simpel en eenvoudig, dat is voor velen het moeilijkste wat er is.
Meer weten over CSR bij AFAS? Bekijk de speciale themapagina met een uitleg van het beleid, praktische invulling en vooral heel veel voorbeelden: